Днес излиза новия брой на Юридически барометър  - гражданска инициатива

...
Днес излиза новия брой на Юридически барометър  - гражданска инициатива
Коментари Харесай

С новия европейски регламент се разширява понятието лични данни и териториалния обхват на уредбата на ЕС в тази сфера

Днес излиза новия брой на Юридически барометър  - гражданска самодейност за оценка на правния ред у нас.  Темата на броя е отбраната на персоналните данни -  въпрос, който е изключително настоящ на фона на абсурда с Facebook и " Cambridge analytica " за потребление на данни на консуматори на обществената мрежа за влияние по време на предизборни акции.  Тревогите, че персоналната информация към този момент не е толкоз персонална, когато е в интернет, бяха подхранени и от данни от нашата страна, които демонстрират, че всеки, който е " на ти " с математиката може да се снабди с ЕГН-то на който си пожелае. Междувременно чакаме на 24-ти май да влезе в действие общия европейски правилник по отношение на отбраната на данните.
Темата разяснява в ефира на " Хоризонт "    проф.  Даниел Вълчев , началник на екипа на Юридически барометър, като изясни:

" Действително въпросът за персоналните данни е настоящ, само че въпреки това ние - екипът на Юридически барометър, се опитахме да дадем подобен прочит, който не се синхронизира изцяло с тази, по какъв начин да я нарека -  известна нервност, която през последните месеци има в нашето общество. Истината е, че това е значима тематика, която и до момента е имала уредба както в интернационалните актове, европейски актове, по този начин и в България.

И това, което в този момент се случва е обвързвано с един пакет, който обгръща регламента, който споменахме  - Общият правилник за отбрана на данните и две наставления - съответно регламентът ще влезе в действие на 24-ти и ще се ползва от 25-ти май, а директивите ще би трябвало при започване на май да бъдат транспонирани) -  т.е. задава се нещо ново. 

Кои са новите неща?  Първо, уголемява се понятието " персонални данни " отвън това, което всички знаем  - наред с ЕГН-то, което споменахме, към персоналните данни към този момент ще спадат такива данни от вида на местонахождението - нещо, което със актуалните телефони мобилни устройства не е мъчно да бъде открито, другите онлайн идентификатори, да вземем за пример IP адресите на тези устройства, биометричните данни ( знаете, че една огромна част от тези устройства работят с пръстови отпечатъци, сканиране на ретината и по този начин нататък). На второ място, уголемява се понятието " специфични категории персонални данни ". Действително това е доста значим въпрос, тъй като тук към този момент има специфична отбрана на биометричните данни, само че става въпрос и за генетични персонални данни, с каквито админи на персонални данни към този момент разполагат - за нашите гени, най-общо казано.  Нещо, което е доста значимо също е, че се уголемява териториалният обсег на деяние на европейската уредба, което ще рече че разнообразни админи на персонални данни – да вземем образец Гугъл, Facebook и по този начин нататък, които не са открити в Европейски Съюз, само че дават против възнаграждение или безплатни услуги на територията на Съюза, ще попаднат под регулацията на тези нови актове ".
Даниел Вълчев добави, че глобите, които са планувани при нарушаване на условията за отбрана на персоналните данни, могат към този момент да доближат голям размер. Според специалиста най-вероятно ще има забавяне при транспониране на новите европейски наредби, засягащи отбраната на персоналните данни в българското законодателството. 

Юридически барометър към този момент осма година прави шестмесечни проучвания на положението и развиването на правния ред в България. Всеки брой на изданието има друга тематика, като фокусът на предходния 15-ти брой, показан през октомври, беше ориентиран към европейската прокуратура.
Всички, които желаят да чуят представянето на новия 16-ти брой, са поканени в 11.00 часа през днешния ден в Гранд хотел София в столицата.  Входът е свободен. Безплатно се разпространяват  и изданията на Юридически барометър. Гост на броя в този момент е доктор Невин Фети, която е лекар по право, юридически консултант на президента и учител в юридическия факултет Софийски университет.  Цялото изявление може да чуете от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР